dissabte, 16 de setembre de 2017

WWOOFING..... VIU UNA SALUDABLE I BONICA EXPERIÈNCIA PER ENTENDRE LA PERMACULTURA !!!


ALBA BOSCH ens explica la seva experiència al Mas "LES VINYES". L'organització Wwoofing et permet escollir una masia rural d' arreu del Món,viure-hi durant un temps (allotjament i menjar) a canvi de fer diferents tasques a la Masia. Cal tenir el 18 anys.

El passat mes de Març vaig passar tres setmanes a Les Vinyes, una granja de permacultura del Lluçanés (Osona). La permacultura és un conjunt de pràctiques que permeten crear una producció agrícola sostenible, eficient energèticament i respectuosa amb els essers vius.

A Les Vinyes hi viuen dues famílies, amb dos fills cadascuna i un noi solter. Durant aquest període, vaig estar treballant a l’hort, ajudant a plantar pastanagues, patates, alls tendres, regant l’hivernacle i traient moltes males herbes! També vaig col·laborar a la cuina, des d’anar a l’hort a collir les verdures, fins a cuinar els àpats i aprendre noves maneres de cuinar verdures.

Pel que fa als animals, les meves tasques consistien en alimentar les gallines i pollets i baixar i pujar els cavalls i les ovelles al camp a pasturar a l’inici i a final de la jornada.

A Les Vinyes estan compromesos amb el turisme sostenible i estan en procés de construcció d’una caseta de bioconstrucció. Participar en la creació de la massa amb la qual es fan les parets de la casa, va ser una de les coses més divertides de la meva estada. La massa es fa amb fems de cavall, palla, terra i aigua i es barreja amb els peus nus trepitjant-la. Seguidament es col·loca a la paret i es deixa secar.

Un petit projecte que ens van deixar liderar a les dues noies voluntàries, va ser adaptar una zona inutilitzada per a fer-hi terrasses i plantar-hi herbes aromàtiques i medicinals. Primerament, ens vam informar sobre les propietats de varies herbes i seguidament, a partir d’això, vam fer un esbós del disseny i la localització de cada una. A continuació vam netejar la zona de tots els cards que hi havia, vam fer terrasses amb fustes i finalment vam plantar.

A més a més, a Les Vinyes organitzen cursos de formació sobre permacultura i vida al camp. Vaig tenir la sort de poder participar a un curs de 2 dies d’introducció a la permacultura molt interessant, on vaig aprendre quin és el sòl ideal i més fèrtil, tècniques de regatge, adobs verds, quines combinacions de verdures funcionen plantades a prop, etc.

La meva estada a Les Vinyes va ser una experiència extraordinària i altament formadora! Espero poder tornar-hi durant una estació de l’any diferent i així veure nous aspectes de la vida al camp.